Promocija diplomanata

Prigodni govor povodom promocije diplomanata u veljači 2011.

Poštovane kolegice i kolege,

ovo je završni i svečani korak u jednom važnom razdoblju vašeg života. Danas primate diplome i neki od vas naći će se s druge strane katedre. Što god da je pred vama, budite svjesni koliko ste se promijenili od trenutka kada ste po prvi puta stupili u akademski život. Volim vjerovati da smo Vam na tom putu pomogli isključivo pozitivnim primjerom. Tamo gdje smo pogriješili, uvažite da smo tek ljudi i iskoristite te trenutke kao priliku za učenje, makar samo toga što ne želite učiniti.

Iskustvo koje ste stekli glasno Vam govori o srazu između teorije i prakse. Svjesni ste da živimo u, kako izreka kaže, zanimljivim vremenima. Bilo bi lakše da se nalazimo na nekom vedrijem mjestu u nekom obzirnijem vremenu, ali sve s čime se imamo suočiti jesu ovdje i sada. Kakva god se staza prostirala pred Vama, iskustvo, znanje i dostojanstvo koje imate, ne može Vam nitko oduzeti. Oni su vaši da ih hranite, uvećate i prenesete dalje. Oni su Vaš svjetionik na razmeđu svjetova, granica između brutalnosti oluje i pripitomljenog kopna.

U izazovima na koje ćete naići u privatnom i profesionalnom životu, ostanite svoji, autentični, dosljedni struci i bit ćete pravični i smireni. U tim trenucima naši životi s ove strane katedre dobit će puni smisao i osjetit ćete koliko se možemo ponositi Vama. Ponositi, jer tada ste ono što zauvijek možete biti – biti pobjednici.