Dinosauri globalizacije – radioamaterizam

Ako je video ubio radijsku zvijezdu, Internet je skoro presudio radioamaterima, prvoj doista globalnoj komunikacijskoj mreži. Kako se ove godine puni 100 godina osnutka ARRL (American Radio Relay Legaue), te 90 godina osnutka časopisa »Radio« i radio-kluba Zagreb, Zadarski filozofski krug nastavlja s ciklusom predavanja »Šporka filozofija« na temu globalizacije, tehničke kulture, s jednom žličicom filozofije.

Ovom prilikom prikladno je podsjetiti na kultnu knjigu kultnog prof. dr. Bože Metzgera »Radio priručnik za amatere i tehničare«. Prof. dr. Božo Metzger utemeljitelj je fizike u hrvatskoj biomedicini, profesor na studiju medicine i veterine, utemeljitelj Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta na Veterinarskom fakultetu, te konzilijarni fizičar u Kliničkoj bolnici Dr. Mladen Stojanović u Vinogradskoj ulici (današna b. Sestara milosrdnica).

Vidimo se u Multimedijalnoj dvorani Gradske Knjižnice Zadar u srijedu, 5. ožujka u 18:30.

Okrugli stol “Interdisciplinarnost i filozofija”

U sklopu UNESCOva Svjetskog dana filozofije 2008. ugostili smo člana Mađarskog filozofskog društva, dr. sc. Attila Patóa. Uz predavanje “The One against the Many. Conflicts between Politics and Philosophy” (Pojedinac protiv mnoštva. Sukobi između politike i filozofije), dr. Pató nam je pomogao oko provođenja međunarodnog internetskog natjecanja iz filozofije i okruglog stola posvećenoga interdisciplinarnosti i filozofiji.

500 godina “Astronomskog zrcala” Federica Grisogona Zadranina

This gallery contains 12 photos.

Sveučilište u Zadru i Zadarski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva organizirali su znanstveni skup o Federicu Grisogonu Zadraninu povodom 500. obljetnice tiskanja njegova djela Speculum Astronomicum. Skup i predstavljanje pretiska knjige održani su 28. i 29. XI. 2007. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Na predstavljanju knjige sudjelovali su: Mihaela Girardi-Karšulin, Olga Perić, Tomislav Ćepulić, Mirko Polonijo, Erna Banić-Pajnić, Ivica Martinović [...]

Filozofski zombi

U sklopu SF weeka, 1. prosinca 2010. bilo je riječi o ulozi zombija u filozofiji i kognitivnoj znanosti. Osim što su prokušani negativci u horrorima, zombiji su i omiljena prispodoba Davida Chalmersa u razmišljanju o kogniciji i mentalnom uopće. Stoga, zapitajte se ne što vaš mozak može značiti zombiju, nego što zombi može značiti za vaš mozak!

Svjetski dan filozofije 2008. – forum Zagreb, Split, Zadar

Povodom UNESCOva Svjetskog dana filozofije održali smo forum u Zagrebu, Splitu i Zadru na kojem smo predstavili aktivnosti Zadarskog filozofskog kruga. Predavači na forumu su bili prof. dr. sc Pavo Barišić, prof. dr. sc. Ante Čović, prof. dr. sc. Mislav Kukoč, Bruno Ćurko i ja.