Zvjezdani janjičari spašeni od propasti?

Popis trivijalnih znanja o svemiru Ratova zvijezda jednostavno nije potpun bez kultno očajnog filma “Čovjek koji je spasio svijet” (Dünyayı Kurtaran Adam). Ova turska kompilacija bajke, isječaka iz Ratova zvijezda i NASAinih filmskih vijesti, držalo se, ostala je bez ijedne celuloidne inkarnacije. Kako javlja portal Uproxx, jednu kopiju je, ne baš najlegalnije, zadržao kino-operator i sada je u planu digitalizacija. Riješe li se autorska prava, trash-festivali imat će novu zvijezdu programa.

Zanimljivo je da ocjena filma na imdb.com iznosi 5.0, što je više od Woodova “Plana 9 iz dalekog svemira” (4.0) ili Sedlarova “Četveroreda” (4.6). Popis najgorih filmova u povijesti, gdje “Otomanski imperij uzvraća udarac”, kako piše na jednom plakatu filma, možete pročitati ovdje.

Usput, prvi film koji sam pogledao u kinu bio je “1990: Ratnici Bronxa“, trasherski mješanac kultnih “Ratnika podzemlja”, prva dva “Mad Maxa” i poslovnog modela špageti-westerna. Potpuno razumijem oduševljenje koje izaziva magija pokretne slike i kako dovodi do trasha kao zasebnog žanra – opijajuća snaga pričanja priča, čarolija gledanja kadrova koje ste snimili i zavodnička sila entuzijazma koja vas uvjeri kako je on jedino što trebate. Autorska prava, pravilno kadriranje, uvjerljivi dijalozi, skupi specijalni efekti… trivijalnosti koje vas odvlače od glavnog – osjećaja koliko pričanje jedne priče nadilazi granice sebe. Trasheri, moj duboki naklon.

War. War never changes.

Fallout 1 - početni ekran

Fallout 1 – početni ekran

Prije 16 godina povijest računalnog igranja doživjela je ključnu točku. Malo je koja igra u žanru avanture/RPGa uspjela stvoriti toliku kultnu sljedbu, ostaviti iza sebe trag pepela, a nama igračima podariti sate užitka, ukočenih zglobova i neprospavanih noći.

Prvi nastavak pojavio se 30. kolovoza 1997. godine u izdanju Interplaya. Autorski tim u pozadini ovog dragulja je Black Isle Studios, koji su nam ostavili serijal Baldur’s Gate, Icewind Dale i vjerojatno najbolji računalni RPG ikada Planescape: Torment. Nakon Interplayeve luđačke odluke da prilikom rezanja troškova sreže i Black Isle, ekipa je osnovala Troika Games i pružila nam Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura i Vampire: The Masquerade – Bloodlines.

screenshot

Idejni začetak Fallouta možemo naći u igri Wasteland Briana Fargoa. Smještena u postapokaliptični svijet ne tako daleke budućnosti, grupa pustinjskih rangera istražuje nezgode razbacanih zajednica u pustinji oko novog Las Vegasa. Uslijed pravnih ograničenja, nastavak priče nije mogao izaći pod istim imenom i dobili smo Fallout. U postapokaliptičnoj Kaliforniji, stanovnik se podzemnog skloništa koji kreće u potragu za ključnim sklopom potrebnim za rad pročišćivača za vodu. Vaš zadatak je spasiti svoju zajednicu, ali putem otkrivate veliku zavjeru i spašavate, ako ne baš svijet, onda značajan dio istog. Putem ćete susresti čudovišta u ljudskom i kojekakvim drugim oblicima, uvoditi ćete red u pogranične gradove, obračunavati se s krvožednim bandama, otkrivati ostatke predratne civilizacije i susresti neobične zaštitnike pustinje.

kreiranje lika

Tko je Odabrani,  u potpunosti je prepušteno vama – koristeći sustav S.P.E.C.I.A.L. (snaga, percepcija, izdržljivost, karizma, inteligencija, spretnost i sreća) te niz vještina koje proizlaze iz ovih osobina, složit ćete jedinstven lik koji će kroz igru stjecati i dodatne vještine, ali i čija će djela, dobra ili loša, prilično utjecati na svijet oko vas. Možete biti dobrica koji nastoji većinu izazova riješiti rječitošću, kompjuterski stručnjak koji uvijek pri ruci ima prikladnu kemiju za trenutni problem ili jednostavno štemer s afinitetom za bacač plamena. S dva prilično različita lika i iskustvo igranja se značajno mijenja, tako da kroz igru možete proći nekoliko puta i iznenaditi se koliko sadržaja vam je promaklo.

To je pogotovo istina s Falloutom 2. Krcata slučajnih zbivanja, citata iz Monty Pythona, Star Treka, Star Warsa i ostalih zavijutaka popularne kulture, igra sadrži i značajno dulji glavni zaplet. Nastavljate kao potomak Odabranoga i iznova spašavajući svoju zajednicu završite spašavajući svijet. Ali ovoga puta svijet je veći, luđi, opasniji i… hoćete još! Stigli ste do kraja, spasili Arroyo, suočili se s Frankom Horriganom, ali igri još uvijek nije kraj. Odigrali ste je po šesti put, odlučili kreirati novi lik, ovisnika o jetu i preciznog strijelca laserskom puškom s maksimalnom srećom i u jednom trenutku ostajete u čudu – što pitar s petunijama radi u pustinji?! “Ne opet” nije rečenica koju ćete izreći ni nakon dvanaestog igranja.

Fallout Tactics je nakratko utažio žeđ i nekima ostavio gorak okus u ustima. Smješten na američki srednji zapad i labavo povezan pričom s prethodnicima, s drugačijom mehanikom igre i, priznajmo, u posve drugom žanru, žrtvom su pali nebrojeni sati igre. Nisam Fallout čistunac i igra mi je bila izrazito zabavna, ali to nije bilo ono pravo Fallout iskustvo. Editor je bio nešto posve drugo – pun materijala mogao je pretvoriti vaš kvart u postapokaliptičnu pozornicu, oživiti omiljeni scenarij i stvoriti ep o spašavanju svijeta veći od bilo čega viđenog. U mom slučaju, zadarski poluotok se opet pretvorio u utvrdu opsjedanu hordama divljaka, a sada i radioaktivnih beštija. Između sati utrošenih u izradu mapa i skica scenarija, smislili smo posebnu ludost – prvi hrvatski nosač zrakoplova “Treći hrvatski predsjednik – Vuco” usidren ispred Rive. Treba li reći da su nas pokrali u Falloutu 3?

nosač zrakoplova u Fallout 3

Iskustvo igranja u Falloutu 3 je gotovo neopisivi skok. Najdalje je od iskustva igranja u prvom i drugom nastavku, i igra je gotovo posve nezavisna od njih, ali zato je volim. Smješteni ste u svijet pustare, nema igranja na poteze i procjene gdje i kako udariti, a kada se na kompasu pojavi crvena točka nakon što ste zašli u područje deathclawa, lupanje srca i graške znoja su od autentičnog straha. Treći nastavak je zamalo simulacija – nema tu šašavog pomaka u humor, nema karikaturalne megalomanske organizacije negativaca – protivnici su nabrijani na agresiju i imaju opako oružje. Reakcije igrača su ponešto nalikovale komentarima na novu trilogiju Star Warsa. Srećom, ovdje ni traga ekvivalentu Jar-Jara. S proširenjima, Fallout 3 postaje ogromni prostor za igru i to na više razina: hrpa sati igre, veliki prostor po kojem se možete slobodno kretati, raznolikost scenarija i mogućnost izgradnje upravo onakvog lika kakvog ste zamišljali. Fallout Las Vegas igra je u istome duhu, s mogućnošću čvršće simulacije života u pustari. Podjednako dobar s pristojnim proširenjima i maštovitim novim likovima, jamči da ćete lijep broj sati posvetiti tamanjenju virtualnih negativaca.

Osobno, ne sjećam se neke računalne igre koja me te toliko uspjela uvesti u vlastiti svijet (Blockout se ne računa) koliko Fallout 1 i 2. Priznajem, postoje bolje RPG igre (Torment apsolutno), postoje one koje će vas usisati i neće pustiti van (legendarna recenzija Warcrafta 2 iz tipkovnice Drage Galića, anyone?), ali nijedna od njih ne izaziva onaj sjaj u očima, tik na kažiprstu i toliko puta ponovljenu misao “Pa nisam već neko vrijeme instalirao…”